Skills: Firemaking

« Terug naar Skills

Geschreven door Ilovearagorn. Laatste aanpassing was op 28-2-2012 door Ilovearagorn.
1 - Inleiding

Wie heeft er als kind níet geprobeerd om stiekem een vuurtje te stoken? Voor al diegenen die zich nu aangesproken voelen, is er goed nieuws, want in Runescape hoeft dat helemaal niet stiekem! Of het nu in de stad, op een verlaten weggetje of zelfs midden in het bos is, bijna overal kan je wel een vuurtje stoken met de Firemaking skill.

Firemaking gebruik je als je iets wilt koken en er geen fornuis in de buurt is, om lichtbronnen aan te steken als je het duister in gaat, om overblijfselen van personen te cremeren..

2 - De basics
2.1 - Je eerste xps

Vuur maken is in het echte leven dan misschien nog knap lastig, in RuneScape is er niets aan.
Het enige dat je nodig hebt is een tinderbox (luciferdoosje, te koop in elke General Store) en wat logs (houtstukken). Of een tinderbox in je toolbelt natuurlijk! Use je tinderbox op de logs, of als ie in je toolbox zit, kies "light", en je character zal zijn best doen om het hout in de fik te steken. Na een poging of twee is dit gelukt, en voilà! Je hebt zojuist je eerste firemaking xp verdiend.

Naar mate je meer xp verdiend hebt, zul je steeds betere houtsoorten kunnen verbranden. Deze leveren je dan ook weer meer xp op!

2.2 - Houtsoorten

De volgende houtsoorten kunnen worden verbrand:

Type logsBenodigd FM lvlXP opbrengst
Logs140
Oak Logs1560
Willow Logs3090
Teak Logs*35105
Maple Logs45135
Mahogany Logs*50157.5
Yew Logs60202.5
Magic Logs*75303.8
* Alleen voor members
2.3 - Lichtbronnen

In sommige member gebieden in RuneScape is het zo donker dat je een lichtbron nodig hebt om ze te verkennen. Deze lichtbronnen moeten natuurlijk ontstoken worden - en daar heb je firemaking voor nodig.

Type lichtbronBenodigd FM lvlOpmerkingen
Candle*1slecht licht; dooft zeer snel
Torch*1slecht licht; dooft zeer snel
Candle Lantern*4slecht licht; dooft vrij snel;
maken door het frame te smithen en te vullen met een candle
Oil Lamp*12slecht licht; dooft snel;
maken door het frame te smithen en te vullen met lampolie bij de chemist in Rimmington
Oil Lantern*26slecht licht; dooft niet zo snel;
maken door het frame te smithen en te vullen met lampolie bij de chemist in Rimmington
Bullseye Lantern*49

goed licht; dooft niet;
maken door het frame te smithen, een lens te glasblazen en te vullen met lampolie bij de chemist in Rimmington

Mining Helmet*65slecht licht; dooft niet; kan je equippen;
drop van miners in Dorgesh Kaan mijn
 * Alleen voor members
3 - Train Tips

De Locatie

Er zijn eigenlijk twee methodes om firemaking te trainen. Verreweg de populairste is om logs in je bank te hebben en steeds een inventory ophalen, maar je kan natuurlijk ook logs die je hakt direct opbranden.
Voor beide opties wil je veel vuurtjes achter elkaar kunnen maken, en aangezien je altijd een stap naar het westen doet als je een vuurtje hebt aangestoken, betekent dit dat de ideale trainplek een aantal rijen ruimte van 28 hokjes lang in de richting oost->west moet hebben, en natuurlijk een plaats om aan logs te komen: ofwel de bank, ofwel bomen.

Een aantal plekken die goed zijn:


Een speler aan het firemaken in Yanille
Bij een bank:
 • Lunar Isle*
 • Piscatoris*
 • Yanille*
 • Port Phasmatys*
 • Seers Village*
 • Varrock East Bank
 • Varrock West Bank
 • Falador East Bank
 • Minder goed:
  • Draynor
  • de Grand Exchange
  • Fist of Guthix

Vanaf bomen:

 • Normale:
  • Lumbridge/Draynor Forest
 • Oak:
  • Falador East Bank
  • Seers Village*
 • Willow:
  • Rimmington
 • Maple:
  • Sinclair Mansion*
 • Yew:
  • Varrock Palace
  • Catherby*
 • Magic:
  • Gnome Stronghold*

* Alleen voor members

Efficient aansteken

Als je net een vuurtje aangestoken hebt, is het slim om nog terwijl je character naar het westen loopt, alweer de volgende logs aan te steken. Dan zal de aansteek-animatie namelijk geskipt worden, en is het volgende vuurtje sneller gemaakt.

Ook is het slim om je tinderbox in je toolbelt te gebruiken, aangezien je dan niet steeds met je muis van je tinder naar de logs moet bewegen. Bovendien scheelt dat een extra inventory spot. Wil je om de één of andere reden toch geen tinderbox in je toolbelt, zet de tinderbox dan ergens in het midden van je inventory, zodat de afstand die je met je muis moet bewegen kleiner is.

Jadinko Lair

Naast de "klassieke" trainingsmethoden, bestaat er sinds 2011 voor spelers met een fm van 83 of hoger (en woodcutting 84) ook een gratis manier om snel firemaking te trainen, nl. de Jadinko's Lair. Het enige wat je moet doen is Curly Roots hakken (vier per keer) en deze aansteken in de fire pits. Hiervoor zal je dan XP krijgen en favour points, die je in het centrale gedeelte kan inwisselen voor Juju seeds. XP-rates variëren hier van 200k (zonder Inferno Adze) tot 300k (met Inferno Adze) per uur, dus het is zeker de moeite waar om te proberen!

Uitgebreide info vindt je hier

XP boosts

Als je eenmaal de perfecte plek hebt uitgekozen is het natuurlijk zaak om je xp te maximaliseren. Buiten het kiezen van een betere houtsoort zijn er enkele manieren om je xp per log te verhogen.

Varrock Beacons Rewards*

Allereerst zijn er de Ring of Fire en de Flame Gloves van de Varrock Beacons. Als je één van deze aandoet terwijl je aan het trainen bent zul je een extra 2% xp krijgen. Heb je ze beiden aan, krijg je 5% bonus.
Als je je logs zelf haalt heb je ook nog wat aan de Inferno Adze, aangezien deze ongeveer een derde van de logs die je hakt automatisch al afbrandt.
Meer informatie over de Varrock Beacons vind je hier.

Penance Horn*

De Penance Horn van Barbarian Assault zal, zolang hij charges heeft, de xp die je behaalt met firemaking verdubbelen.
Hoelang een volle hoorn meegaat hang af van het firemaking level van de speler. Het maakt hierbij niet uit of het een master penance horn of een normale versie is.

Summoning Familiars*

Ook de summoning skill kan voordelig zijn voor de pyromaan-in-training. De Forge Regent (lvl 76 summoning) en de Pyrelord (lvl 46 summoning) kunnen gebruikt worden als een tinderbox, zodat je een extra plekje vrij hebt in je inventory, en geven ook nog eens een bonus van 10xp. Om logs aan te steken 'use' je ze op je familiar. Hierdoor moet je een stuk verder met je muis bewegen dan als je gewoon een tinderbox gebruikte, en het duurt ook nog eens langer voordat het hout vlam vat.
Daarom is het discutabel of het gebruik van deze familiars wel nuttig is.

Brawling Gloves

Tot slot zijn er firemaking brawling gloves, een drop van Revenants.
Brawling gloves kun je gebruiken om 1200 logs aan te steken. Als je dit doet in de wilderniss, krijg je 4× de xp die je normaal zou krijgen, buiten de wilderniss is dit slechts 1.5×.

Clan Ring

De Clan Ring, een item dat je wekelijks in de Clan Citadel kunt halen, geeft 1.5x de xp, tot je een bepaald aantal xp (dit hangt af van je level en de tier van de Kiln. Verwacht ongeveer 35k-60k xp) gehaald hebt.

De Citadel van je clan moet hiervoor natuurlijk wel een firemaking skillplot hebben, de Kiln.

Je verdient de ring door in je Clan Citadel een bepaald aantal resources te halen. Hoeveel resources je moet, hangt af van het niveau van de Storehouse in de Citadel. Bovendien kun je natuurlijk firemaking trainen bij de Kiln terwijl je je ring haalt.  Als je genoeg resources verzamelt hebt, krijg je een berichtje in je chatlog dat je de ring kan ophalen bij de Quartermaster. Deze vind je in de Keep, het grote gebouw in het midden van de citadel. Nu moet je de clan ring nog chargen met firemaking xp. Loop hiervoor naar de Kiln, en rechtsklik Charge op de ring.   

4 - Extra
4.1 - Shade burning

Een speler in gevecht met een Asyn Shade in de dungeon onder Mort'ton
Zodra je de quest Shades of Mort'ton* af hebt, kun je de tijdens de quest uitgelegde minigame spelen. Hierbij verbrand je de overblijfselen van shades die gedood hebt met hout dat begoten is met gezegdende olijfolie.

Als reward krijg je, naast de firemaking en prayer xp, een drop. Dit is de enige methode om Fine Cloth, nodig voor de fabricage van Splitbark Armour, te verkrijgen.

Type Pyre Logs Benodigd FM lvl Benodigde sacred oil doses Behaalde FM xp
Pyre Logs 5 2 50
Oak Pyre Logs 20 2 70
Willow Pyre Logs 35 3 100
Teak Pyre Logs 40 3 120
Maple Pyre Logs 50 3 175
Mahogony Pyre Logs 55 3 210
Yew Pyre Logs 65 4 255
Magic Pyre Logs 80 4 404.5

Type Shade Combat lvl Laagst mogelijke houtsoort Sleutels nodig
Loar Shade 40 Pyre Logs Geen
Phrin Shade 60 Pyre Logs Bronze
Riyl Shade 80 Willow Pyre Logs Bronze en Steel
Asyn Shade 100 Yew Pyre Logs Bronze, Steel en Black
Fiyr Shade 120 Magic Pyre Logs Bronze, Steel en Silver

Na de quest Legacy of Seergaze* kunnen er nieuwe monsters gecremeerd worden: Vyrewatch. Je hebt tijdens de quest geleerd hoe je dezen dood en hoe je ze cremeerd. Voor Vyre Corpses heb je Teak Pyre Logs of hoger nodig, en je moet ze cremeren in het Columbarian van Paterdomus.

4.2 - De Varrock Beacons

Het baken in Edgeville
Na de quest All fired up* kan het Beacon Network getest worden voor rewards: de Ring of Fire, Flame Gloves en de Inferno Adze.

 De Ring of Fire en Flame Gloves geven elk een xp bonus van +2% tijdens het firemaken. Als je ze beiden aan hebt, ontvang je een bonus van +5%.
De Inferno Adze is zowel een Dragon Hatchet als een Rune Pickaxe, en steekt bovendien ongeveer 30% van de logs die je er mee hakt voor je in de fik. Tijdens mining is er geen speciaal effect.

Om deze items te verdienen, moet je koning Roald van Varrock tonen dat het netwerk werkt - voor de Ring moet je 6 bakens tegelijk aan hebben (lvl 62+ fm nodig), voor de Gloves 10 (lvl 79+ fm nodig), en voor de Adze alle 14 (lvl 92+ fm nodig).

De bakens zijn:

# Locatie Benodigd FM lvl
1 bij Paterdomus 43
2 bij de Odd Old Man 43
3 bij de Jolly Boar Inn 48
4 ten Noorden van Varrock Palace 53
5 ten Noorden van de Grand Exchange 59
6 bij Edgeville 62
7 ten Noorden van het Monastry 68
8 bij Goblin Village 72
9 bij Burthorpe 76
10 ten Oosten van Death Plateau 79
11 ten Oosten van Trollheim 83
12 bij de ingang van de Godwars Dungeon 87
13 bij Prayer House 89
14 op de Frozen Waste Plateau 92
 
4.3 - Jadinko Lair

Een speler traint firemaking in de Jadinko Lair
Het Jadinko lair is hoogstwaarschijnlijk de snelste manier om firemaking te trainen.

Requirements

Om te kunnen firemaken in de Jadinko Lair heb je minimaal 83 woodcutting en 83 firemaking nodig. Qua equipment is het handig als je een tinderbox in je toolbelt hebt. Meestal heb je die niet nodig, maar als het vuur toevallig uit is, heb je hem wel nodig. Verder is het slim je beste axe te wielden. Neem de Inferno Adze mee als je die hebt. Armour heb je in principe niet nodig, de mutated jadinkos zijn niet aggressief, tenzij je ze aanvalt.

Er komen

De jadinko lair ligt vlak bij het herblore habitat. Het is dezelfde plek waar je tijdens slayer trainen Mutated Jadinkos kan aanvallen. Vanaf Shilo: Ga de stad uit, volg de blauwe lijn in het kaartje. Met juju teleport spiritbag: Teleporteer met de spiritbag, volg vanaf daar de groene lijn naar de ingang van het jadinko lair. Als je de shortcut unlocked hebt, kan je ook de rode lijn volgen om via de shortcut binnen te komen.

De lair

De lair bestaat uit vier grote kamers die met gangetjes met elkaar verbonden zijn. In de noordelijke drie kamers zijn de mutaded jadinkos en de jade roots te vinden. In de zuidelijke kamer zit de jadinko queen. Hier kun je je favour points besteden, en zit een shortcut.Firemaking trainen

In de noordelijke drie kamers hangen jade roots vanaf het plafond. Deze kunnen recht zijn, maar ook opgekruld. Ze veranderen regelmatig - soms ook tijdens het hakken. De rechte wortels zijn om mee te fletchen. De gekrulde wortels zijn om mee te firemaken. Om curly roots te verzamelen moet je een gekrulde jade root hakken (dit geeft 80.8 woodcutting xp) en daarna verzamelen (dit geeft ook 80.8 woodcutting xp). Het verzamelen geeft vier curly roots. Als je hakt met een adze is er een redelijke kans dat je er een of meerdere verbrandt. Je kan ze zelfs alle vier al verbranden.

Als je combat level hoger is dan 90, is het handiger om bij de Mutated jadinko guards of de males te werken, aangezien je de babies met left click aanvalt, en ze toch relatief hoog hitten voor hun level. Met de guards en de males heb je dit probleem niet.
Als je je inventory vol hebt met curly roots kan je naar een van de firepits gaan (aangegeven op het kaartje boven). Als er al een vuur brandt kan je de roots daar aan toevoegen, elke root die je toevoegt laat het vuur 30 seconden langer branden. Voor elke root die je aan een vuur toevoegt krijg je 2 favour points. Als het vuur uit is kan je ook een nieuw vuur aansteken. Dit geeft 3 favour points, maar hier heb je wel een tinderbox voor nodig. Elke root die je verbrandt geeft je 378.7 firemaking xp.

Jadinko guide door Elanthiel

4.4 - Boosts

Er zijn maar weinig manieren om je firemaking level tijdelijk te boosten, en ze zijn allemaal members only.

In fact, eigenlijk is er maar één die nut heeft: De Evil Stew of DOOM met orange spice. Deze kun je maken nadat je Evil Dave's subquest van Recipe for Disaster* gedaan hebt.


Neem een normale stew, en voeg tot maximaal 3 dosissen orange spice toe. Elke dosis kan je firemaking boosten met +2, +1, 0, -1 of -2 levels, dus als je 3 dosissen neemt, boost je tot maximaal +6.

Aangenomen dat per dosis de kans evenredig is verdeeld, is dit de kans op een bepaalde boost (als je 3 dosissen gebruikt):

Benodigde boost:+1+2+3+4+5+6
Kans dat je het krijgt:42.4%28.0%16.0%8.0%3.2%0.8%
1/2.361/3.571/6.251/12.51/31.251/125

Je kan dus verwachten dat je 1x de +6 haalt in 125 stews.

Let er bij het stewen wel op dat je level niet negatief is geboost als je weer een stew eet, want stel dat je level 68/70 is, en je een boost van +6 krijgt: dan is je level nu 74/70 terwijl het 76/70 had kunnen zijn. En het gemene is, stel je level is 72/70 en je krijgt een boost van +4: je gebooste level is nu maar 74/70.

Onzichtbare boosts
Er zijn ook nog zogenaamde onzichtbare boosts, die het makkelijker maken om een bepaald vuurtje aan te krijgen, maar die niet helpen met het doen van dingen waar je eigenlijk het level nog niet voor hebt. Aangezien je bij firemaking op een enigszins redelijk level de vuurtjes altijd al in 1x aankrijgt, zijn deze dus nogal nutteloos.


Een Pyrelord familiar (46 summoning) geeft +3, een Lava Titan (83 summoning) +10.

4.5 - Skillcape

De firemaking skillcape en emote
Heb je de lange saaie uren RSI-gevoelig trainen zo lang volgehouden dat de Cape of Accomplishment in zicht is?

Reserveer dan (als je member bent althans) even 99k gp. Zodra je de 13034431e xp behaald hebt, zul je op zoek moeten naar Ignatius Vulcan, die in de bossen ten Zuiden van Seers Village de pyromaan aan het uithangen is. Hij zal je, als je net zo brandbaar bent als hij, graag zijn cape verkopen.

Gebruik het onderstaande kaartje als je hem niet direct kunt vinden:

 
4.6 - De RSR Badge

Natuurlijk heeft RSR ook een firemaking badge om te behalen:

7

De Firemaking #1 Badge

Req:
Maak de letters RSR zoals voorgedaan is op het screenshot. Klik hier om een voorbeeld te bekijken. Het is verplicht om deze badge met 2 personen te halen, je mag het ook met iemand buiten rsr doen, elk van jullie dient RSR te zeggen in het screenshot en jullie zullen dan beiden de badge krijgen.
8
De Firemaking #2 Badge*

Req:
Firemaking level 70, maak een screenshot waarin je de letters FIRE hebt gemaakt in vuur. Klik hier om een voorbeeld te bekijken. Het is verplicht om deze badge met 2 personen te halen, je mag het ook met iemand buiten rsr doen, elk van jullie dient RSR te zeggen in het screenshot en jullie zullen dan beiden de badge krijgen.
9
De Firemaking #3 Badge*

Req:
Firemaking level 80, maak een screenshot waarin je de letters RSR hebt gemaakt in gekleurd vuur, met firelighters. Klik hier om een voorbeeld te bekijken. Het is verplicht om deze badge met 2 personen te halen, je mag het ook met iemand buiten rsr doen, elk van jullie dient RSR te zeggen in het screenshot en jullie zullen dan beiden de badge krijgen.
 Geschreven door Ilovearagorn. Laatste aanpassing was op 28-2-2012 door Ilovearagorn.

Heb je opmerkingen over of verbeteringen voor deze guide? Stuur dan een mailtje naar . Vergeet niet te vermelden over welke guide je het hebt, en wat je rs(r)naam is (zodat we je kunnen crediten).