Skills: Dungeoneering

« Terug naar Skills

Geschreven door Just Ne Pker. Laatste aanpassing was op 4-7-2011 door Just Ne Pker.
1 - Inleiding
Tot ergernis van sommige Jagex-moderators wordt deze skill vaak afgekort als "dung" (Engels voor mest), maar laten we toegeven, veel beter zal het daar in de kerkers van Daemonheim niet ruiken. We hebben het natuurlijk over Dungeoneering, de skill die in 2010 aan Runescape werd toegevoegd en zowel voor F2P als voor P2P beschikbaar is, al heeft F2P wel zijn beperkingen.

Bij Dungeoneering is het de bedoeling dat je de kerkers in Daemonheim gaat doorkruisen in de vorm van floors met een team van maximum vijf personen. Er zijn verschillende thema's voor de floors en naarmate je in level stijgt, komen er ook meer floors en thema's beschikbaar. Elke floor bestaat uit een aantal kamers, afhankelijk van de grootte van de floor, met ergens in de dungeon een boss en daarachter en weg uit de dungeon. Het spreekt voor zich dat de boss gedood moet worden teneinde de dungeon tot een goed einde te brengen.

Natuurlijk ga je niet zomaar een skill trainen zonder te weten wat je er aan hebt. Dungeoneering werkt met een systeem van tokens, die je verdient terwijl je XP haalt (je krijgt altijd 1/10 van de XP aan tokens). Deze tokens kan je gebruiken om je voordelen te geven in Dungeoneering zelf (je Ring of Kinship upgraden, later meer daarover) of om allerlei dingen te kopen bij de Rewards Trader, zoals zeer sterke combat items (Chaotic equipment), handige prayers (Rigour) en special abilities (Scroll of Life). Tenslotte geeft een hoger dungeoneering level ook toegang tot een hele reeks van unieke "resource dungeons", verspreid over heel Runescape, die vb. extra runite ores bevatten of vol zitten met Frost Dragons, die drukbezocht worden omwille van de waardevolle bones die ze droppen.

Er zijn drie soorten rooms waaruit de floor is opgebouwd, namelijk de baseroom (=home) waar je begint en ook altijd naar kan terugkeren d.m.v. home teleport, de normale rooms en tenslotte de bossroom, waar naast (deze zie je niet aankomen) een boss, ook de uitgang zich bevindt. Tussen de floors zitten doors en ook van deze doors bestaan een aantal verschillende soorten:
  • Skilldoors: je hebt een bepaald level in een bepaalde skill nodig om deze te openen, vaak in combinatie met een tool (die je in de baseroom kan kopen)
  • Keydoors: je zal af en toe een key tegenkomen in een room en ook doors met een bepaalde key op afgebeeld. Zoals je zelf al wel doorhebt nu, zal je dus de juiste keys met de juiste doors moeten matchen om verder te kunnen
  • Guardian doors: deze doors zijn te herkennen door een oogje erboven en je moet alle NPC's in de room eerst doden voor je erdoor kan
  • Normal doors: de gemakkelijste van allemaal; je moet helemaal niets speciaals doen om ze te openen, gewoon klikken en klaar!
  • Puzzle doors: deze doors kan je alleen openen nadat je de in de room aanwezige puzzle hebt opgelost
Tenslotte zijn er nog twee factoren voor een floor en dat zijn de Party Size en de Complexity. De party size (1-5, maximum = aantal personen in je party) bepaalt hoe sterk de NPC's in de dungeon zullen zijn en de complexity (1-6)gaat samen met de skills die je kan gebruiken/nodig hebt.
 
2 - Daemonheim
Dungeoneering vind allemaal plaats in Daemonheim, meer bepaald in de kerkers eronder. Je kan Daemonheim op twee manieren bereiken
  1. Je gaat via de wilderness er naartoe
  2. Je spreekt met de Fremennik Shipmaster ten westen van de bank van Al-Kharid, die je een gratis boottocht aanbiedt naar Daemonheim
Eens je in Daemonheim bent, zijn er een aantal noemenswaardige plaatsen, zoals je ook kan zien op het kaartje. Het belangrijkste wat je kan doen wanneer je aankomt, in naar de Dungeoneering Tutor bij de bank gaan. Die zal je, naast een korte inleiding in Dungeoneering, ook een Ring of Kinship geven, een onmisbaar instrument voor Dungeoneering. Met deze ring kan je namelijk altijd terug teleporten naar Daemonheim en is ook nodig om een dungeoneering party te starten of te joinen. Verder bevat hij ook nog een heleboel opties die vooral belangrijk zijn in een dungeon zelf, maar daarover later meer.

Naast de Tutor heb je ook nog een banker en iets zuidelijker de Rewards Trader die alle rewards verkoopt, alsook de chaotic items repareert, zij het tegen een prijsje, en Thok, die de skillcape verkoopt. Je zal hier en daar ook nog enkele Fremmenik zien rondlopen, maar deze hebben eerder een cosmetische waarde, m.a.w. ze zijn niet van enig belang.
 
3 - Je eerste floor
Dungeoneering trainen doe je altijd in een party. Deze party moet je ofwel zelf vormen met je Ring of Kinship, ofwel joinen doordat iemand anders jou invite terwijl je een Ring of Kinship bijhebt. Je kan zelf ook extra mensen inviten door te rechtsklikken op deze persoon (terwijl je een party hebt gevormd) en "invite" te selecteren.

Als je je Ring opent, zal je een waaier van opties zien, waarvan de meesten voor zich spreken, maar sommigen toch wat extra uitleg behoeven.
  1. Form Party: de meest vanzelfsprekende optie van allemaal, want hiermee doe je exact wat er staat; een party vormen
  2. Floor*: je hebt verschillende floors in Daemonheim, gaande van 1 t/m 60 en je unlockt er meer naarmate je stijgt in level. Met deze optie stel je in welke floor je gaat doen; je krijgt dan een lijstje te zien met alle dungeons die de verschillende partymembers kunnen doen (gebaseerd op hun level) met evt. een vinkje erbij. Dit vinkje wijst erop dat de betreffende persoon de floor al dat niet heeft gedaan (zie ook puntje 5.)
  3. Complexity*: variëreert van 1 t/m 6 en bepaalt welke skills je nodig hebt in de dungeon. Wanneer je dit instelt, krijg je een overzicht te zien van alle skills met een icoontje en de icoontjes van de skills die horen bij de complexity die je insteld, zullen ingekleurd zijn
  4. Guide mode*: als je guide mode opzet, zal je op de map in de dungeon een gekleurd pad zien, dat recht naar het einde leidt
  5. Reset en Progress: een belangrijke factor in het bepalen van de XP die je krijgt voor een dungeon te completen, is je Prestige. Je prestige is het aantal verschillende dungeons dat je gedaan hebt en dit hangt samen met het aantal floors dat je kan doen. Het is de bedoeling dat je "reset" wanneer je het maximum aantal verschillende dungeons hebt gedaan. Door te resetten zal je "Previous Progress" de waarde krijgen van het aantal verschillende dungeons en je "Current Progress" gaat terug op nul staan en kan je terug beginnen met alle dungeons te completen, waarna er bij die dungeon een vinkje zal komen te staan als je de floor kiest
  6. Party members: hier komt iedereen te staan die in de party zit. Als je rechtsklikt op een persoon, zal iedereen "inspect"  kunnen kiezen, waarmee je die persoon zijn inventory en skills kan zien. De Party Leader zal daarnaast ook nog de optie hebben op personen te kicken of te promoten. De gevolgen van een kick spreken voor zich en de "rang" in de party kan belangrijk zijn in die zin dat, wanneer iemand uit een dungeon gaat (door een disconnect of door te leaven), de rangetjes allemaal eentje naar boven schuiven. Dus als persoon 3 eruit gaat, komt persoon 4 op plaats 3 en persoon 5 op plaats 4 (gesteld dat er 5 personen in de party zitten)
  7. (De opties met een sterretje zijn alleen in te stellen door de party leader)
Hierbij komen nog twee extra instellingen, namelijk de Dungeon Size (small [max 16 rooms], medium [max 32 rooms] en large [max 64 rooms]) voor de grootte van de dungeon en Party Size, dat bepaalt hoe sterk de monsters in de dungeon zijn (hangt af van het aantal party members).
 
4 - Je eerste floor
4.1 - Rooms en doors
Een dungeon bestaat uit een aantal rooms (bepaald door de Dungeon Size, zie hierboven), gescheiden door verschillende soorten doors. Hoe deze floors aan elkaar geschakeld zijn, kan je volgen op de dungeon map, die je kan bereiken via de wereldbol rechtsboven in je scherm, waar normaal de world map staat. Hier zie je alle kamers die je al hebt verkent, met kamers waar nog een door niet geopend is als een vraagteken aangeduid. Je ziet ook de base staan (met als symbool een trap) en als de boss gevonden is, ook die room met een speciaal symbool in het rood. Verder zie je ook al je teamgenoten op de map aangeduid als een gekleurde driehoek; als je met je muis over de driehoek gaat, komt er ook te staan welke teamgenoot het is.
 



Geschreven door Just Ne Pker. Laatste aanpassing was op 4-7-2011 door Just Ne Pker.

Heb je opmerkingen over of verbeteringen voor deze guide? Stuur dan een mailtje naar . Vergeet niet te vermelden over welke guide je het hebt, en wat je rs(r)naam is (zodat we je kunnen crediten).